Каријерно вођење и саветовање

Драги матуранти,

Надам се испуњавате обавезе око завршавања разреда и школе и  да ћете имати времена и интересовања за активности везане за Каријерно вођење и саветовање и тест професионалних интересовања за оне који планирају наставак школовања као и  тест везан  за предузетништво.

Као и остале активности и ову ћете реализовати отварањем линкова које вам шаљем.Сем тестова интелигенције и тестова личности садржи и описе занимања, базу факултета и струковних школа, каријерни профил и креатор CV a.

За оне који желе да се запосле након средње школе корисно је да прочитају о Предузетништву и реше тест. Тест вам указује да ли сте особа која може самостално да оснује и води свој бизнис или не.

Потребна је регистрација! https://karijera.bos.rs/

Када одрадите сва три теста (особоне, интересовања и вештине ) на дну стране кликните на препоручена занимања и изаберите ПРВО  које вам је привулко пажњу. Испод описа изабраног занимања добићете и списак факултета и/или струковних школа које образују за то занимање.

И на крају, посетите сајтове понуђених високошколских институција и прочитајте услове уписа, пријемни и проучите статут ОБАВЕЗНО! У том документу вам пише са којих других високошколских институција можете прећи на тај факултет или струковну школу и под којим условима. Ово је важно уколико нисте сигурни да ћете имати довољан број бодова за жељени факултет.

http://tests.dreamfoundation.eu/career-test/page1?locale=sr

https://www.prijemni.rs/kalkulator-za-profesionalnu-orijentaciju/– тест професионалне оријентације

 

Желим вам пуно среће и успеха у свим наредним активностима!

Срдачан поздрав,Светлана Иванишевић,педагог

 

Предлог линкова на којима аутори могу наћи материјал који је слободан за употребу: Кликом на назив можете посетити званични сајт тог алата. FREEIMAGES – Алат који омогућава проналажење дигиталних фотографија за објављивање и дизајн.. StockSnap.io – Алат који вам омогућава да пронађете слике високог квалитета и високе резолуције без икаквих ограничења ауторских права. Pixabay – Алат који вам омогућава да пронађете слике и видео записе без ауторских права под Creative Commons CC0 лиценцом. Incompetech – Алат који вам омогућава да пронађете музику без ауторских права под Creative Commons CC0 лиценцом. Free Music Archive – Бесплатна музика без ауторских права под Creative Commons лиценцом. Да бисте користили музику, требали бисте споменути извођача у свом пројекту. Jamendo – Мешавина музичке заједнице и тржишта за преузимање песама под лиценцом. Можете преузети бесплатну музику за своје пројекте ако су намењени само личној употреби. Audionautix – Бесплатна музика у mp3 формату за преузимање.